Fod øvelser

10 tips til sunde fødder – hold dig i form!

Hvem har ikke prøvet det… smertende fødder – både efter en lang arbejdsdag eller efter idræt! Vores fødder er egentlig lavet til at løbe barfodet på naturligt underlag. I stedet for presser vi dem hver dag ned i fodtøj, som vi i højere grad har valgt efter moden og ikke efter vore fødders behov. 15 minutter om dagen kan allerede være tilstrækkeligt til at træne fødderne og hjælpe dem med at slappe af efter dagens strabadser. Du gør noget godt for både dig selv og dine fødder. Dine fødder vil takke dig!

"C-buen"

Tag fat om din fod med begge hænder, mens du sidder ned. Tag som vist på billedet fat i storetåens grundled med den ene hånd og i lilletåens med den anden. Skub nu begge tæer ind mod hinanden, så der dannes en jævn C-formet bue. Gentag øvelsen 10 til 20 gange eller mere.

Et tip: Bevægelserne skal være bløde! Denne øvelse er nem!

Tidsforbrug: ca. 3-5 minutter

"Rive avis i stykker"

Sæt dig på en stol og placer begge fødder på en avis. Tag nu med tæerne fat i avisen og riv den langsomt i stykker, side for side. Prøv at rykke avisen i mange små stykker. Udfør denne øvelse i mindst et minut.

Et tip: Denne øvelse er middelsvær!

Tidsforbrug: ca. 1 minut

"Fodspiralen"

Sæt dig godt til rette på gulvet, så din højre fod og underbenet danner en ret vinkel. Tag nu fat i højre fods forfod med højre hånd og i hælen med venstre hånd. "Vrid" nu højre fod blødt som et "vådt håndklæde". Derved drejer du hælen indad og forfoden udad. Gentag øvelsen 10 til 20 gange eller mere.

Et tip: Bevægelserne skal være blide og må ikke udføres ud over evt. modstand. Denne øvelse er middelsvær!

Tidsforbrug: ca. 5 minutter

"Løfte håndklæde"

Sæt dig på en stol og placer en fod på et håndklæde. Tag nu fat i håndklædet med tæerne og prøv at løfte det. Lav denne øvelse i mindst 30 sekunder.

Et tip: Du kan også lave denne øvelse, mens du står op. Det øger sværhedsgraden. Denne øvelse er middelsvær!

Tidsforbrug: ca. 30 sekunder

"Slå knude på reb"

Læg et ca. 1 m langt, mellemtykt reb på gulvet og sæt dig foran det på en stol. Tag fat i enderne af rebet med begge fødder. Prøv nu at slå en knude på rebet. Gentag øvelsen 5 gange.

Et tip: Denne øvelse er svær!

Tidsforbrug: ca. 2 minutter

"Boldmassage"

Rul en tennisbold frem og tilbage med fodsålen med et fast tryk. På den måde kan du "bearbejde" hele fodsålen fra forfoden og til hælen. Lav øvelsen lige så længe, som du har lyst, eller så længe det føles behageligt.

Et tip: Du kan også lave denne øvelse, mens du sidder ned. Du kan stimulere dine fødder endnu mere med en massagebold.

Tidsforbrug: ca. 3 minutter

"Skrive"

Læg et stykke papir på gulvet. Sæt dig foran det på en stol og placer en fod på papiret. Klem nu en blyant fast mellem storetåen og tåen ved siden af. Skriv nu et ord, f.eks. Bauerfeind. Lav øvelsen i mindst 3-5 minutter.

Et tip: Denne øvelse er middelsvær!

Tidsforbrug: ca. 3-5 minutter

"Stå på tæer"

Stil dig med begge fødder parallelt ved siden af hinanden. Stil dig op på tæerne i kort tid og roter 10 gange til højre og 10 gange til venstre med hælen, uden at sætte hælene ned.

Et tip: Lav denne øvelse regelmæssigt og flere gange om dagen. Det er bedst, mens du børster tænder! Denne øvelse er middelsvær!

Tidsforbrug: ca. 3-5 minutter

"Rulle bold"

Sæt dig på en stol og løft fødderne. Tag en mellemstor bold mellem fødderne. Klem den kraftigt mellem fodballerne. Rul nu bolden fra fodballerne til hælen, uden at den falder ned. Ryst så benene kraftigt bagefter. Gentag øvelsen 5 gange.

Et tip: Denne øvelse er svær!

Tidsforbrug: ca. 3-5 minutter

"Krølle et stykke papir sammen og glatte det ud igen"

Placer et stykke papir foran en stol og sæt dig på stolen. Placer dine fødderne på papiret. Krøl nu papiret så meget sammen som muligt med begge fødder. Fold så papiret ud og glat det igen med fødderne. Gentag øvelsen 2 gange.

Et tip: Denne øvelse er svær!

Tidsforbrug: ca. 1-2 minutter

Sportsfolk: Med øvelserne opnås der:

1) Bedre afsæt i forbindelse med løb, cykling m.m.
2) Øget blodtilførsel og derigennem ilt til musklerne.
3) Skader undgås, da fødderne opnår smidighed og styrke.
4) Restitutionen øges.