Råd og vejledning

Krav til fodtøj

Tegn rundt om din fod på et stykke papir. Klip skabelonen ud, og tag den med, når du skal ud og købe sko. Læg skabelonen i de ønskede sko, og derved kan du se, hvor du kan forvente tryk på foden i skoen.

SKO SKAL:

* Være brede ud for tæerne.

* Have en høj tåkappe.

* Være lang- og bred nok.

* Sko skal prøves stående, da foden bliver ca. 1½ cm længere og ca. 1 cm bredere ved belastning.

* Slutte tæt om foden.

* Helst være med snøre, der kan holde foden fast i skoen.

* Have en fast hælkappe, der ikke må genere ankelknuderne.

* Have en hulning i hællejet, så foden ikke glider frem.

* Have en lav hæl helst 1 - 2 cm (max 3cm).

* Have en blød og bøjelig og ikke for tynd sål.

* Købes sidst på dagen, da fødderne hæver lidt i løbet af dagen.

* Køb fodtøj efter det aktuelle behov.

SKO SKAL IKKE GÅES TIL, MEN SKAL PASSE STRAKS!

Sådan plejer du dine fødder

Passer du godt på dine fødder, forebygger du problemer, så du i mange år frem kan gå og løbe uden at skænke fødderne en tanke. Sunde fødder er ikke en selvfølge. De kræver regelmæssig pleje, nøjagtig som resten af din krop.

Diabetes:

Hvis du har diabetes, bør du passe ekstra godt på dine fødder. Der er en reel risiko for følgesygdomme som nedsat følesans eller kredsløbsforstyrrelser. Det kan give sår, der har svært ved at hele. Neuropati - nedsat følesans kommer snigende. Du kan ikke regne med at dine fødder "fortæller dig", hvis der er noget galt. Hold øje med forandringer som f.eks. røde mærker eller sår på grund af tryk eller småsten i skoen. Hvis der omkring et sår opstår rødme, varme eller hævelse, er det ikke sikkert, du kan mærke smerten, men du kan se advarselstegnene. Undersøg derfor dine fødder dagligt, eventuelt med et spejl. Mærk skoene efter indvendigt med hånden for at være sikker på, at der ikke er noget, der kan genere.

Gigt:

Gigt er en sygdom som rammer led, knogler, muskler og bindevæv - ofte med deformationer til følge. Derfor kan mennesker med gigt opleve, at deres fødder forandre sig. Når fødderne smerter og bevægeligheden er hæmmet, kan de daglige aktiviteter blive meget besværlige.

Hvis du har ledgigt er det ekstra vigtigt, at du holder øje med dine fødder. Især fordi du har en større risiko for at udvilke gigtknuder, knyster, skæve tæer og andre fejlstillinger.

Sport:

Dyrker du en sportsgren som f.eks. fodbold, golf, løb eller alpint skiløb, belaster du fødderne med op til ti gange din egen vægt. Derfor er det vigtigt, at du vælger de rigtige sportssko, så du skåner dine fødder, og dermed resten af din krop. Udover et par gode sportssko, kan dine fødder have brug for aflastning, f.eks. i form af et par fodindlæg. Desuden kan regelmæssig pleje af dine fødder medvirke til at forebygge skader.

 Ved at følge disse enkle råd kan du selv gøre noget godt for dine fødder:

* Skyl fødderne dagligt i lunkent vand (37 grader)

* Tør fødderne grundigt - især mellem tæerne.

* Klip neglene lige over.

* Massér fødderne med en god creme - dog ikke mellem tæerne.

* Skift strømper hver dag. Vælg strømper, som ikke strammer.

* Brug strømper af naturmatrialer - de opsuger fugt.

* Vend eventuelt strømperne på vrangen- tryk fra sømmen undgås.

* Vælg forskelligt fodtøj til arbejde, fest og fritid.